Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TIC PITIC – Zilele Small size #8

Cea de-a VIII-a ediție TIC PITIC – Zilele Small size, a propus un format hibrid, atât online, pentru cei care au preferat confortul de acasă, cât și în sala de spectacol, pentru cei care au vrut să trăiască o experiență unică. Indiferent de alegere, copiii au avut parte de spectacole și de ateliere special gândite pentru ei, astfel încât să îi familiarizeze de mici cu universuri magice de poveste.

În perioada 28 – 30 ianuarie 2022, Sala Mică și pagina de Facebook a Teatrului Ion Creangă au găzduit o serie de experiențe educative dedicate celor mai mici spectatori, dar și activități menite să provoace întreaga familie să creeze și să se joace împreună.

În mediul online programul a inclus vizionarea spectacolului „Pernuța somnoroasă”. Cei mici au fost invitați să exploreze cea mai pufoasă pernuță și să facă din ea un adevărat camarad pentru ca somnul să fie cât mai lin. În continuarea spectacolului a urmat o sesiune distractivă de jocuri prin care micuții au învăța culorile, iar o dată cu ele și o mulțime de asemănări și asocieri cu obiecte.

Totodată online a avut loc și dezbaterea „Fragilitatea copiilor”, moderată de Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, căruia i s-au alăturat personalități de renume internațional din sfera teatrului pentru copii. Adresată părinților, educatorilor sau chiar creatorilor de teatru pentru copii pentru a identifica cea mai bună modalitate prin care învățăm să abordăm subiecte delicate, într-un mod cât mai echilibrat, dezbaterea a pus în discuție tema fragilității copiilor. Pornind de la situația pandemică pe care am traversat-o timp de aproape doi ani, care a afectat pe toată lumea fără să țină cont de vârstă, nevoia de atenție s-a acutizat în rândul tuturor, cu precădere în rândul copiilor. Această atenție se traduce prin protecție, iar protecția se află în strânsă legătură cu fragilitatea.

La Sala Mică, programul TIC PITIC a reunit patru producții de teatru, dar și patru ateliere inspirate din temele spectacolelor pentru categoriile de vârstă 0-3 ani, respectiv 3-6 ani. Pe lângă propriile producții, ediția de anul acesta a adus în fața publicului bucureștean activități susținute de Teatrul  pentru copii și tineret Colibri din Craiova, care au întregit programul divers de activități culturale și creative.

Prima zi a evenimentului a debutat cu două reprezentații ale spectacolului „De-aș fi Scufița Roșie”, susținute de Teatrul pentru copii și tineret Colibri din Craiova. Alături de Geo Dinescu și Marin Fagu (actori și regizori ai spectacolului), copiii au pornit pe urmele îndrăgitului personaj Scufița Roșie și au fost martori la o poveste cât se poate de adevărată și interesantă.

Cea de-a doua zi a început de dimineață cu cei doi actori ai Teatrului Colibri, care au revenit cu două ateliere de creație bazate pe explorarea fanteziei. Împreună cu cei mici, aceștia au confecționat un teatru de umbre, astfel încât scenariile pe care și le imaginează să prindă viață.  Programul a continuat cu spectacolul „CUTInE”, realizat în regim de coproducție, în cadrul proiectului european MAPPING – A map on aesthetics of performing art for early years, care propune să lăsăm fantezia să construiască lumi formate din cutii, care mai apoi se transformă în ziduri, case și în multe alte lucruri. Apoi, cei mici și-au folosit imaginația și mânuțele pentru a colora și confecționa cea mai frumoasă cutie în cadrul atelierului „Cutia cu mânuțe colorate”.

Cea de-a treia zi a început cu una dintre cele mai noi producții ale Teatrului Ion Creangă, „Hainele cele noi ale împăratului” – o poveste care ilustrează timpurile noastre actuale într-o cheie special adaptată pentru categoria de vârstă 3-6 ani și a continuat într-un atelier de bricolaj în care copiii și-au confecționat propria coroană împărătească.

Finalul evenimentului a adus în fața spectatorilor „Punguța cu doi bani” – unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Ion Creangă, care prezintă o serie de aventuri amuzante și pline de învățături. Iar povestea nu s-a oprit în scenă, ci s-a transforma într-un atelier de bricolaj în care cei mici au învățat să își creeze propria pușculiță, numit „Pușculița năzdărvană”.


înapoi
sus