Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TIC PITIC – Zilele Small size #7

Cea de-a șaptea ediție TIC PITIC – Zilele Small size s-a desfășurat în perioada 29 – 31 ianuarie 2021.

După șase ediții derulate în sala de spectacol, #TICPITIC a propus în anul 2021 un format ONLINE. Adaptat pentru a veni în sprijinul părinților pe durata suspendării activităților culturale din Capitală, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), programul a urmărit să le ofere acestora resursele necesare pentru a aduce teatrul mai aproape de cei mici, chiar din confortul pernuțelor de acasă. Astfel, timp de trei zile pagina de Facebook a Teatrului Ion Creangă a fost transformată într-o platformă de explorare și joacă teatrală, cu o serie de experiențe educative dedicate copiilor de vârstă mică (sub 3 ani) și de vârstă preșcolară (3-6 ani), dar și cu activități menite să provoace întreaga familie să creeze și să se joace împreună.

Pentru micuții cu vârsta sub 3 ani, programul a propus un pachet de activități inspirate din universul spectacolului „Pernuța somnoroasă”, care a putut fi urmărit online într-o variantă nouă, realizată special pentru eveniment. Pornind de la tematica spectacolului, programul a inclus și un atelier de bricolaj sub îndrumarea actriței Nicoleta Rusu, care ne-a arătat cât de ușor se poate confecționa o jucărie senzorială (Creează o pernuță senzorială pentru micuțul tău), dar și o sesiune de jocuri motrice și de dezvoltare a vocabularului, susținută de actrițele Andra Mirescu și Andreea Gaica (Printre pernuțe – jocuri de explorare).

Pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani programul a fost structurat în jurul unuia dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul Teatrului Ion Creangă, „Punguța cu doi bani”, care a putut fi urmărit online în premieră. Adaptat pentru scenă, dar și pentru noul format (înregistrat special pentru difuzarea online), spectacolul reactualizează povestea scrisă acum aproape 150 de ani, păstrând farmecul și umorul desprins din paginile textului original.

După vizionarea spectacolului, copiii au fost invitați să continue explorarea online cu două ateliere inspirate din universul poveștilor lui Ion Creangă. Primul dintre acestea, pregătit de actrița Maria Țăran, „Joaca de-a teatrul la tine acasă: De-a Punguța cu doi bani”, a îmbinat distracția confecționării personajelor pe linguri de lemn cu joaca mânuirii lor pe o scenă improvizată acasă. Cel de-al doilea atelier i-a adus la masa de bricolaj pe protagoniștii spectacolului, actorii Voicu Hetel și Ciprian Niculae, de data aceasta pentru a confecționa nu una, ci două pușculițe cu doi bani, iar atelierul lor s-a numit „Pușculița năzdrăvană”.

În premieră, cea de-a șaptea ediție a Zilelor Small size la București a propus și o componentă internațională. Două activități create de artiști belgieni au putut fi urmărite în cadrul programului: „Umbra mea” (Ma Tache), un spectacol nonverbal pentru preșcolari, susținut de Compania Ô Quel Dommage și „Nani-nani” (Numi-Numi), un mini-concert pentru bebeluși, produs de Compania Klankennest sau Cuibul cu sunete. Prin formatele propuse (nonverbal/muzical), care transcend barierele culturale, cele două activități au putut fi apreciate de micuții spectatori indiferent de limba pe care aceștia o vorbesc sau de locul de unde urmăresc programul.

Desfășurătorul evenimentului a fost completat de o întâlnire pentru părinți, prilejuită de contextul actual – „Întâlnire #online: Efectele pandemiei asupra copiilor”, care a reașezat sub semnul incertitudinii nu doar sfera vieții profesionale, ci și viața personală a adulților. Iar pentru părinți, cei care au sarcina de a-i educa și ghida pe copii, gestionarea efectelor pandemiei s-a dovedit a fi dificilă. Despre cum am putut reuși să navigăm cu bine în acea perioadă solicitantă am aflat online, alături de psihologul și psihoterapeutul Lorena Diaconescu și de actrițele Teatrului Ion Creangă, Carmen Palcu și Julieana Drăghici, care au împărtășit din experiențele lor ca părinți și artiști.


înapoi
sus