Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

A fost odată ca niciodată… Teatrul Ion Creangă

Din anul 1965 – un an care a însemnat apariția unui Teatru dedicat copiilor, Teatrul Ion Creangă a încercat să consemneze în analele anilor care au trecut ziua sa de naștere (4 mai). În ultimii ani, instituția a acordat o importanță majoră acestor aniversări și au fost marcate prin diferite activități:

59 ani ► 2024

Istoria Teatrului Ion Creangă este înțesată de spectacole memorabile, „Pinocchio”, „Cenușăreasa”, „Harap Alb”; zeci de povești clasice au prins viață pe scena Sălii Mari din Piața Amzei 13. Odată întorși acasă, cel mai bun mod prin care puteam marca cei 59 de ani de poveste, a fost, desigur, o premieră prin care o poveste clasică a fost reimaginată pentru publicul nostru de acum. În data de 4  mai, spectacolul ,,Albă ca zăpada’’ a avut prima reprezentație. Teatrul nostru a cunoscut mai multe iterații ale acestui basm, existând o relație aparte cu valorile pe care acesta le inspiră.

57 ani ► 2022

În contextul în care se lansează proiectul de intervenție culturală „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”, instituția își aniversează cei 57 de ani împliniți într-un mod aparte. La Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23) sunt invitați copiii din Centrele de zi „Mihail Sadoveanu” și „George Călinescu” din subordinea DGASPC Sector 5 la reprezentația spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”, cât și la alte activități și momente artistice special pregătite pentru ei.

56 ani ► 2021

A fost lansat albumul „Cornel Todea – dincolo de regie”, pe data de 27 martie de Ziua Mondială a Teatrului. Prin interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături, albumul semnat de Ion Moldovan – însumând un total de 320 de pagini – devine astfel o mărturie vie a universului bogat și complex al pedagogului, regizorului, directorului de teatru și mentorului Cornel Todea.

Acest eveniment a avut loc ca o extensie a programului TIC55, lansat cu un an în urmă pentru a celebra cei 55 de ani de la înființare.

55 ani ► 2020

Un prilej anual de bucurie pentru marea familie a Teatrului Ion Creangă, dar și pentru micuții săi spectatori – de ieri și de azi, aniversarea a îmbracat de această dată straie inedite. Gala tradițională s-a mutat în mediul virtual, renunțându-se pentru moment la fastul decorurilor și luminilor. Reîntâlnirea cu publicul a luat forma unui jurnal video: o serie de confesiuni, urări, povești și amintiri cu drag de teatru, împărtășite de echipă și prieteni.

Colecția de materiale video – intitulată Jurnalul unei aniversări: TIC 55 – a debutat în data de  4 mai pe pagina de Facebook a Teatrului (FB.com/TeatrulIonCreanga) cu un moment special: o scurtă poveste aniversară scrisă și narată de actrița Alexandrina Halic, și animată de ilustratoarea Ioana Trușcă. Seria a continuat pe parcursul lunii mai pe pagina de Facebook, unde Teatrul a difuzat zilnic un nou material, însoțit de fotografii de arhivă.

Cei 55 de ani de la înființare au fost marcați și prin lansarea programului TIC55, care celebrează unii dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra instituției de-a lungul timpului. Seria editorială aniversară a debutat cu albumul „Alexandrina Halic – actrița poveste” și a continuat în anul 2021 cu o personalitate creatoare care este dincolo de regie – Cornel Todea.

50 ani ► 2015

Existența unei jumătăți de veac constituită din spectacole, ateliere și activități dedicate celor mai tineri spectatori a fost marcată printr-o gală aniversară. Evenimentul a fost gândit sub forma unei incursiuni în arta și măiestria celor care au adus pe scenă poveștile și basmele copilăriei, reconstruind drumul plin de peripeții parcurs de la „Harap Alb” (1965) la „Insula misterioasă” (2015), dovedindu-se a fi o experiență completă. Astfel, nu doar sala de spectacol a fost animată, ci și spațiile conexe, deschise publicului, care au găzduit o expoziție inedită de fotografii, documente, costume și elemente de recuzită din spectacolele teatrului.

40 ani ► 2005

Istoria eroului Harap Alb din celebrul basm românesc marchează existența Teatrului Ion Creangă, așadar, la 40 de ani de la înființare, directorul instituției și regizorul Cornel Todea celebrează această zi prin premiera spectacolului „Harap Alb” – o nouă idee, un nou concept, alt public, aceeași instituție și toate acestea în amintirea anului 1965. Acest spectacol, creat de Cornel Todea, a fost premiat în cadrul Galei UNITER cu Premiul Special pentru Teatru de Copii.

30 ani ► 1995

Cei 30 de ani de existență sunt marcați prin premiera spectacolului „Dragonul”, după textul lui Evghenii Șvarț, adaptare scenică de Gelu Colceag. regia spectacolului este realizată de Roxana și Gelu Colceag, iar scenografia de Luana Drăgoiescu. Din distribuție au făcut parte actorii: Cornelia Pavlovici / Florin Busuioc, Mihai Verbițchi, Cristian Irimia, Lucian Ifrim, Marcela Andrei etc.

6 ani ► 1971

Printre primele materiale care atestă între paginile sale existența unui teatru în adevaratul sens al cuvântului, este o broșură care cuprinde misiunea, viziunea, obiectivele și rezultatele activității întreprinse de instituție de-a lungul timpului. Textul monografiei este semnat de Ion Lucian – Artist emerit și Director al Teatrului, alături de Ioan Roman – Secretar Literar. Totodată, în apropierea acestui an, Teatrul Ion Creangă lansează un caiet program care marchează cinci stagiuni de spectacole, în ale cărui pagini sunt consemnate cuvintele lui Alecu Popovici: „(…) Da, este evident că un spectacol pentru copii trebuie să fie la fel ca unul pentru oameni mari, numai că ceva mai bun. Da, spectacole pentru Feții frumoși ai zilelor noastre”.


înapoi
sus