Albumul în format electronic poate fi consultat aici:
Volumul „Cornel Todea – dincolo de regie” pune în lumină unul dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra Teatrului Ion Creangă: Cornel Todea (1935 – 2012), al cărui destin se împletește cu istoria instituției, mai întâi ca regizor, iar mai apoi ca director pentru peste două decenii; acesta fiind un neobosit promotor al teatrului pentru copii.
Reunind interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei, albumul devine o mărturie vie a universului bogat și complex al pedagogului, regizorului de teatru, teatru tv și film, directorului și mentorului Cornel Todea. Printre cei care au contribuit la realizarea volumului se regăsesc nume importante ale teatrului și cinematografiei românești: foști colegi, studenți, parteneri de platou și de scenă – actori, scenografi, coregrafi, dar și muzicieni și critici. Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Virgil Ogășanu, Rodica Popescu Bitănescu, Nicu Alifantis și Irina Margareta Nistor sunt doar câteva dintre personalitățile care reconstituie chipul, statura de artist, aristocraţia spiritului, proiectând-o în fascicolul de istorii ale instituţiilor la întemeierea cărora (Cornel Todea) a participat – după cum observă criticul de teatru Doina Modola, care semnează atât prefața albumului, cât și un amplu studiu care face subiectul capitolului introductiv.
Periplul creației profesionale – odiseea montărilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Național I.L. Caragiale din București, Televiziunea Română și, bineînțeles, Teatrul Ion Creangă alături de activitatea sa din cadrul Uniunii Teatrale din România, unde și-a lăsat amprenta asupra a numeroase Gale HOP și UNITER – este completat de dimensiunea personală. Capitolul-interviu realizat de Ion Moldovan cu Anca Zamfirescu, soția regretatului regizor, completează portretul acestuia, vorbind despre blândețea și jovialitatea omului Cornel Todea, despre limitele și speranțele sale, despre armonia profundă și rațională în care credea.
Albumul se lasă parcurs cu ușurință, printre fragmente de interviu, fotografii de arhivă, cronici și amintiri, pe măsură ce un fir comun pare să unească capitolele dedicate diferitelor aspecte ale vieții regizorului. Profesionalismul și pasiunea acestuia erau dublate de talent, de o vastă cultură și de o forță extraordinară, de un farmec aparte, de necontenita disponibilitate de a se investi integral în ceea ce făcea, stârnind admirația celor care au fost martori ai dragostei sale pentru teatru, pentru povești, pentru public.
Albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” este al doilea proiect editorial din Programul aniversar TIC55 lansat în anul 2020 cu ocazia aniversării celor 55 de ani de la înființarea Teatrului Ion Creangă, context în care instituția și-a propus să celebreze și să păstreze vie memoria, munca și activitatea celor mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta în acest teatru de-a lungul timpului.
Jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan s-a născut la Blaj, în anul 1957. Un împătimit spectator și un bun cunoscător al vieții teatrale românești, publică începând din anul 2006 primele sale volume dedicate teatrului: „Câte vieți ai tu, Actorule?” (2006), „11 Artiști de nota 10” (2007), „Dialoguri între viață și artă” (2008). În perioada 2008-2009 lansează două serii editoriale. Prima dintre acestea, realizată în colaborare cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, este dedicată unor personalități ale teatrului muzical, printre care Daniela Vlădescu sau Mioara Manea. Cea de-a doua serie îmbracă forma unor volume-portret dedicate actorilor Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Valeria Gagealov și Simona Bondoc.