Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Călătoriile de poveste ale Teatrului Ion Creangă

Teatrul Ion Creangă este un spațiu pentru copii, un spațiu în care imaginația este cel mai întâlnit mijloc de comunicare, mai presus de limbă și cultură. Simplele gesturi și sunete au tendința să transmită mai multe emoții decât cuvintele, în special pentru cei mai tineri dintre spectatori. Încă de la primele spectacole, teatrul a cucerit inimile oamenilor din România și de peste hotare și a fost invitat să participe la nenumărate turnee și deplasări.

De-a lungul existenţei sale, participând la turnee în străinătate, actorii şi-au susţinut partiturile în limbile: italiană, japoneză, franceză, greacă, engleză şi chiar și chineză. Haideți să descoperiți călătoriile de poveste din întreaga istorie a Teatrului Ion Creangă.

► 1968

Am pornit în primul turneu în străinătate cu spectacolul „Năzdrăvăniile lui Păcală” la Festivalul de Teatru pentru Tineret, în capitala Bulgariei, Sofia.

► 1969

Spectatorii de peste hotare s-au bucurat de spectacolul nostru „Cocoșelul neascultător” la Bienala de Teatru de la Veneția.

Spectacolele „Năzdrăvăniile lui Păcală”, „Regele cerb”, „Poveste neterminată”, „Cocoșelul neascultător” au avut un adevărat succes în Macedonia de Nord, Serbia, Italia și Germania.

► 1972

După ce am încântat publicul din Italia, am depășit granițele Europei și am ajuns în cealaltă parte a lumii cu spectacolul „Snoave cu măști” în Canada, SUA, Cuba și Japonia, și a surprins prin complexitatea sa, care purta masca simplității.

► 1973

Un an mai târziu, același spectacol cu care am călătorit prin lume, „Snoave cu măști” este invitat în Franța fiind foarte apreciat de presa din străinătate pentru modul în care dansul folcloric se împletea cu pantomima și jocul de măști.

► 1982

Spectacolul „Pinocchio” care a avut premiera în 1971 se bucură de un succes exorbitant în cei 11 ani de la apariție și se laudă cu peste 500 de reprezentații, de aceea este invitat într-un turneu în Italia și călătorește în orașele Veneția, Padova și Verona.

► 1986

Ne reîntoarcem la „Snoave cu măști” și punctăm faptul că în acest an, timp de 110 zile, a înregistrat un număr record de 80 de reprezentații în turneul din Japonia.

► 1987

Un an mai târziu peste hotare, tot în Japonia, pe culmile succesului urcă spectacolul „Cenușăreasa” care marchează 54 de reprezentații în 41 de orașe.

► 1991

După anii 90’, un spectacol care a avut premiera în același an, „Țiganiada” a fost recunoscut international și invitat la Festivalul de Teatru Balcanic în Macedonia de Nord, în Skopje.

► 1993

La doi ani după ultimul turneu, spectacolul „Ivan Turbincă” a atras atenția publicului de peste granițele României și a participat la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii din Grecia.

► 1994

„Furtuna” lui Shakespeare, montată de echipa Teatrului Ion Creangă străbate mii de kilometri până în Taiwan și încântă publicul într-un turneu la Festivalul Internațional de Teatru de la Taipei.

► 1995

Deși nu este vorba despre un turneu, premiera spectacolului „Improvizație la Alma” are loc la Institutul Francez din Viena și se joacă chiar în limba franceză, urmând ca în țară să se joace același spectacol în limba română.

► 1997

Acest an a adus două turnee importante, primul a fost în Aberdeen, Scoția, la Festivalul de Teatru pentru Copii unde am participat cu spectacolul „Peripețiile Vrăjitoarei Meg”.

Al doilea turneu a avut loc în Franța, în orașele Lyon, Nantes și Nancy, și spectacolul cu care am participat a fost „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”.

► 1998

Spectacolul „Farsa Jupânului Pathelin” a fost jucat în limba franceză și în limba română, iar datorită succesului său, varianta sa în limba franceză a fost prezentă pe scene din lumea întreagă, în Austria, Cehia, Danemarca, Belgia, Egipt, Siria și Cipru. Un lucru notabil este faptul că acest spectacol a fost jucat și în limba italiană pentru publicul din provincia Basilicata.

► 2003

Un succes răsunător îl marchează și spectacolul „Pasărea albastră” care în acest an călătorește pentru a participa la Festivalul de Teatru pentru Copii până în Estul îndepărtat al Asiei, în capitala Coreei de Sud, la Seul.

► 2006

Spectacolul „Theatre sans animaux” face parte din proiectul „Francofonia” și a fost invitat să participe la Săptămâna Francofoniei organizată de Centrul Cultural Francez din Cipru, orașul Nicosia, iar mai apoi a mai avut o reprezentație la Teatrul Rialto din Limassol.

În același an „Farsa jupânului Pathelin” ajunge în Italia, în regiunea Basilicata, la Festivalul de Teatru pentru Copii și pleacă în turneu cu acesta prin orașele Muro Lucano, Potenza, Montescaglioso, Latronico și Lauria. Acest spectacol a fost foarte apreciat de public, dar și de presă, bucurându-se de multiple cronici elogioase la adresa sa.

► 2008

Spectacolul „Sămânța vrăjită” a fost invitat în Croația, în orașul Čakovec, la EPIFEST – International Epicentre Theatre Festival for Children and Young People.

► 2009

După încredibilul succes pe care l-a înregistrat spectacolul „Pinocchio” peste hotare, este invitat și în capitala Croației, la Zagreb, unde are loc Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Naj, Naj, Naj”.

Tot cu spectacolul cu care am călătorit în Croația în acest an, ajungem și în orașul Tărgoviște din Bulgaria, la Festivalul de Teatru pentru Copii „Magic Curtain”.

În urma colaborării cu Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi a luat naștere, la începutul acestui an, spectacolul „Semințe-Semi”, iar spre finalul aceluiași an am plecat  în turneu în Spania, în cadrul Festivalului Semanas Internacionales de Teatro Para Niñas y Niños. Spectacolul a fost jucat în limba spaniolă în spații teatrale și grădinițe în două orașe gazdă, Coruña şi Madrid, și a numărat 11 reprezentații.

Un spectacol care s-a adresat celor mai mici spectatori, „Baloane colorate” a fascinat publicul larg și datorită acestui succes a fost invitat în Japonia, la Festivalul Internațional de Teatru și Tineret al Dunării.

► 2010

Spectacolul „Semințe-Semi” revine în Italia, la Festivalul Internațional de Teatru pentru noile generații – Giocateatro.

Același spectacol ajunge în deplasare și în Kaposvár, în Ungaria la Bienala organizată de ASSSITEJ – Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret împreună cu Teatrul pentru Copii și Tineret Kolibri din Budapesta.

► 2011

Ne-am întors câțiva ani mai târziu, tot în Tărgoviște, în Bulgaria, la Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Magic Curtain”, unde spectacolul nostru aflat în lumina reflectoarelor a fost „Războiul bucatelor”.

► 2012

Revenim pentru a treia oară pe scena Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Magic Curtain” în Bulgaria, cu un spectacol extrem de îndrăgit, „Semințe-Semi”, care s-a bucurat de mare succes pe scena internațională, în special cea italiană.

► 2013

Iată-ne din nou în Tărgoviște, la Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Magic Curtain” în Bulgaria, de această dată cu spectacolul „De-a Scufița Roșie”, povestea unei fetițe care își imaginează ce ar face dacă ar fi chiar ea Scufița Roșie.

► 2014

Spectacolele „Miraj într-un OU”, care se aseamănă unui miraj prin care copiii pot descoperi lumea și „Povestea spicului de grâu”, o incursiune în jocurile copilăriei, au ajuns pe scena teatrală din Irlanda de Nord, în Newry. Aceste reprezentații au marcat finalul proiectului european „Small size, big citizens” din care face parte și Teatrul Ion Creangă încă din anul 2009.

Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Magic Curtain” din Bulgaria, care a găzduit Teatrul Ion Creangă în multiple ocazii, ne-a invitat și în acest an cu spectacolul „Un lup, o capră și trei iezi”. Forma inedită a acestui spectacol, de comedie muzicală interactivă, cu dans și cuplete pline de aluzii contemporane a încântat publicul internațional.

► 2016

Trecem granița țării și ajungem la Festivalul Internațional al Teatrelor pentru Copii, de la Subotica, în Serbia, unde cei mici au făcut cunoștință cu primul spectacol de teatru – dans pentru copii „Zbor prin povești”.

La finalul anului, „Spaima zmeilor” a ajuns la Bruxelles unde în cadrul EuRoCultura – Festival de cultură românească acest basm muzical s-a dovedit a fi extrem de apreciat de public.

► 2017

Prima deplasare din acesta an a fost cu „Pernuța somnoroasă”  la Festivalul Internațional de Teatru și Cultură dedicat Educației timpurii – „Visioni di Futuro, Visioni di Teatro…” în Bologna, Italia. Spectacolul este despre percepție, imagini, sentimente și despre noi moduri de joacă pe care micii spectatori să le descopere înainte de culcare.

Următoarea deplasare a fost la Tărgoviște, în Bulgaria, la Festivalul pentru copii „Magic Curtain” cu spectacolul „Bună dimineața!”, o experiență cu totul nouă, de teatru senzorial în care imaginația celor mici este provocată pas cu pas.

După Bulgaria, am ajuns cu spectacolul „Zbor prin povești” în Franța, la Festivalul Internațional „Kaolin et Barbotine”, organizat de Centrele Culturale Limoges.

Trecând într-un alt continent, în Asia, ajungem în China la CEEC Culture and Arts Carnival, în Beijing, cu spectacolul „La un metru de tine” care spune povestea întâlnirii dintre El (un tată, un bunic) și Ea (o fetiță a străzii), care trăiește într-o mică lume pătrată pe care copiii sunt dornici să o descopere.

► 2018

Teatrul are onoarea de a susține două reprezentații ale spectacolului „La un metru de tine” în cadrul Festivalului „Visioni di futuro, Visioni di Teatro…”, organizat de Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi. Acesta reprezintă, după spectacolul „Semințe-Semi”, cea de-a doua colaborare a Teatrului Ion Creangă cu artiștii de la Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi, Italia.

Povestea spectacolului „La un metru de tine” continuă la peste 11.000 de kilometri de București, în Mexic, Guadalajara, în cadrul Festivalului Internațional pentru Educație Timpurie FITPA și sunt susținute două reprezentații.

La cumpăna dintre ani, am călătorit peste mări şi ţări, până în Hong Kong, cu spectacolul „Pernuța somnoroasă”, o producție adresată micuților spectatori-visători, un spectacol care a susținut 9 reprezentații.

► 2019

Am început anul cu un turneu al spectacolului „La un metru de tine” în Italia, în orașele Brescia, Bergamo și Bologna.

Ne deplasăm cu spectacolul „Amintiri într-o valiză”, unde povestea simplă și nostalgică emoționează publicul larg, în Bologna, Italia în cadrul Festivalului „Visioni di futuro, Visioni di teatro …” organizat de Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi.

Tot cu spectacolul „La un metru de tine”, am pornit în luna mai către Franța, la Limoges în cadrul Festivalului International „Kaolin et Barbotine”.

► 2021

Spectacolul „CUTInE” participă la Festivalul „Visioni di Futuro, Visioni di Teatro…” din Bologna, Italia, care, în acest an, a dezvoltat un format hibrid de eveniment, dar cu toate astea toate cele 3 reprezentații ale spectacolului nostru au avut sala plină de spectatori.

► 2022

Spectacolul „CUTInE” participă la Bienala de Teatru pentru Copii și Tineret de la Kaposvár, Ungaria, organizată de ASSITEJ Ungaria și se bucură de două reprezentații. „CUTInE” este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea.


înapoi
sus