Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru (2022)

„Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” este un proiect de intervenție culturală derulat de Teatrul Ion Creangă în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național* (AFCN). Proiectul se adresează copiilor care se află în centrele de asistență socială din subordinea DGASPC SECTOR 5 și care se confruntă direct cu fenomenul de bullying din pricina faptului că sunt nevoiți să trăiască în acest context aparte.

Scopul proiectului este acela de a aduce un plus de valoare prin viziunea sa integrativă, interdisciplinară, construind – prin diferite mijloace artistice – un spațiu sigur pentru copii, în care aceștia să își facă auzite vocile. Se dorește crearea unui cadru propice spre valorificarea creațiilor individuale și colective, în care arta facilitează comunicarea și încurajează empatia.


ETAPA I 

Coordonatorii ateliere: Radu Crăciun (scriere creativă), Claudia Revnic (teatru), Mădălina Dorobanțu (teatru), Lorena Diaconescu (consiliere pentru dezvoltare personală), Andra Mirescu (art-terapie) și Delia Ionescu (arte plastice).

Centrul de zi „Mihail Sadoveanu”

Copiii de la Centrul de zi „Mihail Sadoveanu” din subordinea DGASPC SECTOR 5 tocmai au încheiat o serie de ateliere (scriere creativă, teatru, consiliere pentru dezvoltare personală, art-terapie și arte plastice), în care au învățat despre fenomenul #bullying și despre emoțiile și sentimentele lor.

Au avut curaj să spună cum se simt, au descoperit că uneori se simt fericiți, uneori neputincioși, alteori furioși. Însă cea mai puternică emoție este totuși bucuria pe care o împărtășim cu voi prin câteva rânduri pe care copiii ni le-au transmis:

Ervin: Mi-a plăcut foarte mult! Vă mai așteptăm pe la noi!
Antonia: Mie îmi pare bine că fac parte din acest proiect de teatru.
Mădălina: Vă mulțumesc foarte mult pentru tot efortul depus pentru noi.
Denisa: Eu vă mulțumesc pentru activitățile pe care le faceți pentru noi!

Centrul de zi „George Călinescu”

Poveștile au început să ne facă bine, iar acest lucru l-au experimentat și copiii de la Centrul de zi „George Călinescu” din cadrul DGASPC SECTOR 5. În aceste zile au așezat pe hârtie cele mai frumoase cuvinte în cadrul atelierului de Scriere creativă sub îndrumarea lui Radu Crăciun, au pictat emoții pe tricouri alături de Andra Mirescu la atelierul de Art-terapie, au discutat „povești”cu Lorena Diaconescu la atelierul de Consiliere pentru dezvoltare personală, au fost actrițe și actori îndrumați de Claudia Revnic și Mădălina Dorobanțu la atelierele de Teatru și au realizat dintr-o mulțime de materiale colaje colorate coordonați de Delia Ionescu în atelierul de Arte plastice.

Și, nici bine nu au încheiat sesiunile, că ecourile au început să apară:

Rebecca: Mi-au plăcut foarte mult activitățile făcute. Am învățat să trec peste temerile și fricile mele. Mulțumesc pentru tot ceea ce am învățat alături de voi.
Alexandra: Eu am învățat că nu este bine să te cerți cu cineva, să lovești și să înjuri, deoarece asta exprimă că ești o persoană rea. Și m-a mai ajutat să îmi exprim emoțiile.
Gabriela: Vă mulțumesc! Am învățat să lucrez în echipă și despre fenomenul bullying.

Centrul Social Comunitar „Ferentari”

De această dată vă invităm să faceți cunoștință cu copiii de la Centrul Social Comunitar „Ferentari”, care și-au spus poveștile într-un mod unic și plin de creativitate în cadrul atelierelor de Art-terapie,  Scriere creativă, Consiliere pentru dezvoltare personală, Teatru și Arte plastice.

În cadrul acestui context cei mici și cei mai măricei, ne-au transmis următoarele gânduri pe care vi le redăm mai jos:

Ana-Maria: Pe mine m-au ajutat foarte mult activitățile pe care le-am făcut, în special cele de teatru, pentru că am căpătat mai multă încredere în mine. Mulțumesc echipei de la Teatrul Ion Creangă pentru ateliere.
Sebastian: Mi s-a părut distractiv și am învățat o mulțime de lucruri și cred că înainte de orice, cel mai important lucru este că am descoperit cine sunt eu.
Alex: Mie mi-a plăcut foarte mult să particip la activități și eu cred că atelierele pe care le-am făcut, m-au ajutat să-mi cunosc mai bine emoțiile.

Complexul de Servicii pentru Protecția Copilului – Apartamente Sociale de Tip Familial

Etapa atelierelor din cadrul proiectului „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de scriere creativă, imaginație și teatru” s-a încheiat cu Unitățile Rezidențiale de tip familial din subordinea DGASPC S5. Ne-am bucurat împreună la atelierele de Art-terapie, Scriere creativă, Consiliere pentru dezvoltare personală, Teatru și Arte plastice.

Mulțumirile nu au încetat să apară, iar bucuria întâlnirilor și cele învățate se găsesc în câteva dintre impresiile pe care vi le redăm mai jos:

Anonim: Mulțumesc pentru lucrurile învățate referitoare la #bullying, iar cu această ocazie am aflat multe alte lucruri noi despre oamenii din jurul meu. Vă mulțumesc pentru tot!
Roberta: Le mulțumim celor care au făcut aceste activități deoarece ne-au ajutat foarte mult să ne cunoaștem pe noi și pe cei din jurul nostru și ne-au învățat foarte mult să înțelegem că #bullying-ul nu este o soluție pentru a rezolva o problemă, indiferent că e minoră sau majoră.


ETAPA a II-a

Ce-a de-a doua etapă înseamnă pentru proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”, publicarea „Manualului de bine”, albumele „Poveștile care ne fac bine” și premiera spectacolului „12 povești despre bullying”. Toate acestea sunt rodul muncii primei etape a proiectului, în urma atelierelor de teatru, scriere creativă, arte plastice și de art-terapie, la care s-au adăugat sesiunile de consiliere pentru dezvoltare personală.

La baza acestor materiale a stat fenomenul bullying, iar cu ajutorul ficțiunii și al imaginației am încercat să îl analizăm și să-l eliminăm din viețile noastre sau, cel puțin, am încercat să-i diminuăm impactul întrucât „poveștile ne fac bine”. Și pentru că ne-am dorit ca toate acestea să fie practici demne de luat în seamă și să nu fi transmise doar prin viu grai, le-am conturat într-un manual, un album și un spectacol.

Manualul de bine

Cele 24 de povești care au fost publicate în „Manualul de bine” abordează teme diferite și surprind personaje și caractere ficționale expuse fenomenului bullying. Școala, familia, timpul liber sunt doar câteva dintre contextele în care narațiunile au loc și care leagă publicația, urmate de un ghid de bune practici.

O dată expuse cele 24 de povești, ele se vor opri în dreptul părții a doua – Set de bune practici pentru combaterea bullying-ului. Acesta este elaborat de psihologul Lorena Diaconescu, cea care a susținut în cadrul primei etape atelierele de consiliere pentru dezvoltare personală și care a lucrat alături de ei pe întreaga perioadă a acestei etape. Astfel, ghidul vorbește atât din perspectivă teoretică, cât și practică despre fenomenul bullying.

Albumele „Poveștile care ne fac bine”

În prima etapă a proiectului în cadrul atelierului de arte plastice, coordonat de Delia Ionescu – artist plastic au fost create albumele „Poveștile care ne fac bine”. Acestea surprind prin tehnica colajului reprezentări ale aceluiași fenomen – bullying. Perspectiva oferită de această tehnică a contribuit la realizarea unor imagini dinamice, pline de sensuri metaforice, iar unele chiar pragmatice.

Spectacolul „12 povești despre bullying”

Spectacolul „12 povești despre bullying” aduce, prin tehnicile specifice teatrului, un spectacol dinamic, în care scopul principal și esențial devine empatia. Distribuția este formată din doi actori ai Teatrului Ion Creangă –  Claudia Revnic și Oliviu-Cristian Bughiu și din patru copii din Centrele de zi. De asemenea, Claudia Revnic a fost coordonatorul atelierelor de Teatru în cadrul primei etape.

Testimoniale

Rebecca

Mi-au plăcut foarte mult activitățile făcute. Am învățat să trec peste temerile și fricile mele. Mulțumesc pentru tot ceea ce am învățat alături de voi.

Anonim

Mulțumesc pentru lucrurile învățate referitoare la #bullying, iar cu această ocazie am aflat multe alte lucruri noi despre oamenii din jurul meu. Vă mulțumesc pentru tot!

Sebastian

Mi s-a părut distractiv și am învățat o mulțime de lucruri și cred că înainte de orice, cel mai important lucru este că am descoperit cine sunt eu.


înapoi
sus