Poveste fără sfârșit: pe 4 mai îi spunem La Mulți Ani Teatrului Ion Creangă
28 aprilie 2024
Luna mai are o însemnătate specială în istoria Teatrului Ion Creangă. Este luna în care sărbătorim ziua când un vis frumos s-a transformat în realitate.
Ca orice poveste, și povestea Teatrului Ion Creangă începe cu „A fost odată“. A fost odată un om, cu ochii „ca niște farfurioare de ceai“, și-acest om avea un vis, își dorea enorm să creeze un spațiu cu spectacole doar pentru copii.
Numele visătorului este Ion Lucian, actor și-artist deopotrivă, iar faptul că azi vorbim de Teatrul Ion Creangă i se datorează în primul rând lui. Pe 4 mai, an de an, îi spunem „La mulți ani!“ locului devenit tărâm, în care personajele se-ntrec în replici, cântece și dans, scenele se țes când mai lin, când mai tensionat, iar deznodămintele stau întotdeauna sub o stea norocoasă. Locul unde se aud mereu, la final, aplauzele și zâmbetele publicului nostru drag, parte, și ele, din marea magie TIC.
Reîntors de curând acasă, în Sala Mare din Str. Piața Amzei nr. 13, Teatrul Ion Creangă a trecut, de-a lungul celor 59 de ani de când a început minunata călătorie în lumea basmelor, prin peripeții fel de fel, fiecare cu rostul ei. Despre modul în care va fi marcată anul acesta ziua de 4 mai, ne spune chiar managerul Teatrului, Gabriel Coveșeanu:
Ziua de 4 mai are o semnificație aparte pentru Teatrul Ion Creangă, pentru că este ziua în care o dorință a devenit vis împlinit. Pe 4 mai 1965, numele Teatrului Ion Creangă a fost trecut oficial în acte. Istoria lui este asemenea întâmplărilor din basme – au fost și reușite, și obstacole, însă cel mai important dintre toate este că, în această dinamică, dar frumoasă poveste, finalurile au fost întotdeauna fericite. Mă bucur că 4 mai, anul acesta, este asociat cu o nouă premieră în repertoriul Teatrului – e vorba de spectacolul <<Albă ca zăpada>>, regizat de Andrei Răduț, o adaptare originală după celebra dramatizare a lui Cornel Todea (2007). Va fi un spectacol care va continua șirul reprezentațiilor marca TIC, a căror calitate principală este de a crea amintiri memorabile, care înving timpul și se transmit de la o generație la alta.
Noua producție „Albă ca zăpada“ se adresează atât copiilor din categoria #TICPITIC (3-6 ani), cât și celor din categoria #TICJUNIOR (6+ ani). În afară de acestea, programul TIC include și intervalul 0-3 ani – #TICBEBE -, acoperind astfel toate etapele esențiale ale primilor ani ai vieții. Fiecare perioadă din dezvoltarea unui copil vine cu propriile provocări și cu propriul nivel de înțelegere – de aceea este atât de importantă adaptarea unui spectacol la categoria de vârstă!
Alături de reprezentațiile teatrale, atelierele și activitățile interactive inițiate de Teatrul Ion Creangă au scopul de a oferi o experiență completă celor mici. Împreună, întregesc povestea TIC, o duc mai departe prefigurând noi finaluri fericite, noi amintiri care străbat timpul. Fac ca visul avut cândva, de Ion Lucian, să rămână mai mult decât o realitate împlinită, o aventură infinită pe tărâmurile de aur ale copilăriei.
Reprezentațiile lunilor mai-iulie sunt disponibile în Program. Multe alte surprize pe care le punem la cale pentru copii vor fi anunțate în perioada următoare.