Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Înapoi la Publicații

Alexandrina Halic
Actrița poveste

Albumul în format electronic poate fi consultat aici:

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti în lumea magică a teatrului pentru copii, o actriță de poveste, pe nume Alexandrina Halic. Mititică de statură, dar dăruită cu un talent de nestăvilit, de o candoare dezarmantă și un entuziasm revigorant, eroina noastră a cutreierat ținuturile fabuloase ale basmelor și dramatizărilor populate de eroii literaturii pentru copii, traversându-le cu uimire și încântare.

Interpretări memorabile au marcat fiecare oprire asupra rolurilor care i-au fost hărăzite – și memorabile au fost și fiecare dintre miile de întâlniri cu publicul năzdrăvan din sala de spectacol. A fost Pinocchio, a fost Alice în Țara Minunilor, a fost Micul Prinț și David Copperfield – a fost și continuă să fie o bucurie să o privim și astăzi, jucând cu aceeași forță creatoare neobosită.

Intitulat „Alexandrina Halic – Actrița poveste”, albumul ia forma unui amplu interviu acordat de artistă scriitorului și publicistului Ion Moldovan, completat de o generoasă selecție de fotografii și materiale de arhivă. „Prilejuind o nostalgică întoarcere în trecut și o fermecătoare evocare a unui itinerar de creație”, după cum amintește criticul literar și teatrologul Doina Modola, care semnează prefața albumului, interviul se împletește cu evenimente decisive din istoria Teatrului Ion Creangă, cu portrete ale unor mari personalități artistice, evocate de Alexandrina Halic, dar și cu emoționante confesiuni ale unora dintre regizorii și actorii care au colaborat cu Alexandrina Halic de-a lungul timpului, printre care: Ion Caramitru, Gelu Colceag, Șerban Puiu, Oana Pellea sau Adela Mărculescu.

Structurat în 21 de capitole, albumul surprinde întreaga carieră a artistei, iar odată cu ea și istoria unui teatru. În acest context se pun în valoare cele mai de preț spectacole și amintiri alături de care Alexandrina Halic a fost contemporană și pe care, prin intermediul acestor pagini, le plasează în materialitate. Evocarea unor roluri cheie, dar și a unor spectacole pe măsură precum Turandot, Cine se teme de crocodil?, Naufragiații, Mary Poppins, Albă ca zăpada și cei șapte pitici și multe altele, aduc în fața cititorilor importanța teatrului pentru copii, a eroilor care i-au făcut pe cei mici să devină mari și neînfricați.

Albumul „Alexandrina Halic – actrița poveste” este primul proiect editorial din Programul aniversar TIC55 lansat în anul 2020 cu ocazia aniversării celor 55 de ani de la înființarea Teatrului Ion Creangă, context în care instituția și-a propus să celebreze și să păstreze vie memoria, munca și activitatea celor mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta în acest teatru de-a lungul timpului.

Jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan s-a născut la Blaj, în anul 1957. Un împătimit spectator și un bun cunoscător al vieții teatrale românești, publică începând din anul 2006 primele sale volume dedicate teatrului: „Câte vieți ai tu, Actorule?” (2006), „11 Artiști de nota 10” (2007), „Dialoguri între viață și artă” (2008). În perioada 2008-2009 lansează două serii editoriale. Prima dintre acestea, realizată în colaborare cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, este dedicată unor personalități ale teatrului muzical, printre care Daniela Vlădescu sau Mioara Manea. Cea de-a doua serie îmbracă forma unor volume-portret dedicate actorilor Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Valeria Gagealov și Simona Bondoc.


înapoi
sus