Despre bullying, prin teatru: „Glasul copilăriei” se aude la Măgurele
28 martie 2025

„Glasul copilăriei” se joacă în curând la Măgurele și va fi urmat de un workshop extrem de interesant pentru copii.
Prima definiție a bullying-ului a fost dată de psihologul Dan Olweus, în 1966, și făcea referire la expunerea unui elev, în mod repetat și pentru o perioadă lungă de timp, la acțiuni negative venite din partea unuia sau mai multor colegi. Prin „acțiuni negative” se înțeleg, de fapt, forme de violență verbală, fizică și (sau) psihologică (emoțională). Chiar dacă termenii definiției sunt clar stabiliți, trecerea timpului nu a oprit evoluția acestui tip de tachinare dusă la extrem; el există și azi și se manifestă în forme mai explicite sau mai subtile.
Atunci când, însă, bullying-ul este îmbrăcat în haina unui spectacol de teatru, a unei povești cu personaje inspirate din viața reală și din întâmplări reale, fenomenul în sine este mai ușor de înțeles. Proiectul „Glasul copilăriei”, compus din spectacolul cu același titlu și din workshop-ul „Glasul copilului din tine”, clarifică, prin mijloace artistice, completate de explicații psihologice, ce înseamnă să fii sau să te simți marginalizat, dar, mai ales, cât de important este să găsești soluții într-o lume în care simți că ți s-au închis toate ușile.
„Glasul copilăriei” se joacă, în curând, la Măgurele – vineri, 4 aprilie, de la ora 10:00, la Căminul cultural din str. Călugăreni nr. 8. Reprezentația va fi urmată de workshopul „Glasul copilului din tine”, inițiat de Ani Crețu, plecând de la „Glasul copilăriei” și, implicit, de la nevoia copiilor de a înțelege fenomenul bullying, de a-și identifica poziția în acest proces – victimă / martor / agresor – și de-a afla rezolvări ori metode de abordare.
Ani Crețu semnează, totodată, regia și scenariul spectacolului și face parte și din distribuție, ca mamă a protagonistei. Următoarea reprezentație de la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13 va fi anunțată în viitorul apropiat, pe pagina oficială a Teatrului.
GLASUL COPILĂRIEI (6+)
Regia și scenariul: Ani Crețu
Scenografia: Andrei Răduț
Muzica: Radu Mihalache
Cu: Daria Caravan, Ani Crețu, Oana Bănuță, Alexandru Prica, Julieana Drăghici, Daniel Tudorică, Camelia Andriță
Pentru cum arătăm și cine suntem nu avem nici o vină. Ar fi bine să învățăm să ne iubim așa cum suntem. Dar astfel de temeri au și adulții, cu atât mai mult copiii, cum este, de altfel, și Eva, protagonista din „Glasul copilăriei”. Nu vrea să mai iasă din casă pentru că îi este frică să nu fie arătată cu degetul. Suferința ei este profundă, îi afectează relațiile cu ceilalți, însă, mai presus de orice, o face să se interiorizeze. Dar ce bine că există prietenii! Și ce bine că îi ies în cale exact atunci când are mai multă nevoie de ei!
Înainte de reprezentația din Măgurele, pe scenă va vorbi, preț de câteva minute, Georgiana Tănase, psiholog terapeut (Fabrica de emoții). Va prezenta spectacolul, pe scurt, și, de asemenea, workshopul de după el. În timpul workshopului, participanții sunt încurajați să vorbească despre situații similare celor trăite de personaje sau altele în care s-au simțit ca ele. O parte dintre actori improvizează apoi momente de actorie plecând de la relatările lor, după care, ajutați de psiholog, copiii încep să înțeleagă mai bine natura conflictelor, „statusul” celor implicați (victimă / martor / agresor) și, într-un final, să afle soluții sau alternative sănătoase de a reacționa la diferite tensiuni.
Centrul cultural „Theodor Stănescu” din Măgurele (județul Ilfov) a devenit, în scurt timp de la înființare, un punct de reper în contextul activităților culturale de aici. Evenimentele și acțiunile organizate aduc comunitatea împreună, încurajând alternativele creative de petrecere a timpului liber. În funcție de tematică și de amploare, unele activități se desfășoară la sediul Centrului (str. Aluniș nr. 169), altele la sediul Căminului cultural (str. Călugăreni nr. 8). Informații complete despre Centrul cultural „Theodor Stănescu”, găsiți aici!