TIC susține accesibilizarea spectacolelor pentru copiii surzi
20 martie 2025

Teatrul Ion Creangă a încheiat un parteneriat cu Fundația Coda „Farmecul tăcerii”, grație căruia copiii cu deficiențe de auz se vor bucura de spectacole și activități creative, într-un context adaptat nevoilor lor.
Titlul primei reprezentații accesibilizate, din repertoriul TIC, a fost „Peter Pan”, un spectacol de Gabriela Popescu, și a avut loc duminică, 16 martie, de la ora 18:00, la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13. Spectacolul a fost interpretat, gratuit, în limbajul semnelor, pentru 16 copii cu dizabilități auditive. Reprezentațiile din perioada următoare vor fi anunțate pe platforma online a Teatrului Ion Creangă (Social Media).
Teatrul stimulează imaginația celor mici și îi încurajează să inventeze la rândul lor povești, să exploreze roluri și personaje diferite. Prin accesibilizarea producțiilor teatrale, copiii surzi pot experimenta imaginile primite conform propriului limbaj de înțelegere și, implicit, se pot bucura în mod egal de actul artistic în sine.
„Fundația acestui vis a apărut cu aproape o sută de ani în urmă, într-o familie în care s-a născut un bebeluș surd” – așa începe istoria Fundației Coda „Farmecul tăcerii”, pe pagina oficială de prezentare. Scopul și misiunea ei s-au conturat plecând de la această realitate și de la consecințele ei – o familie și-a dorit, pentru copilul ei, șanse egale pentru a-și împlini năzuințele. Dorința de a oferi o educație de elită și de a recunoaște talentul copiilor surzi este principalul obiectiv al Fundației Coda. Prin urmare, accesibilizarea unui spectacol de teatru îi ajută pe aceștia nu doar să interacționeze cu un univers vizual dinamic și expresiv, dar și să-și dezvolte interesul pentru a duce mai departe dragostea pentru artă.
Repertoriul Teatrului Ion Creangă este structurat în trei categorii esențiale, toate în acord cu etapele de bază din perioada copilăriei: #TICBEBE (0-3), #TICPITIC (3-6), #TICJUNIOR (6+). De la o vârstă la alta, mijloacele de expresie diferă, ele fiind adaptate nivelului de înțelegere și stadiului de evoluție a spectatorilor. Accesibilitatea culturală este un drept constituțional fundamental al fiecărei persoane, iar teatrul joacă un rol esențial în conectarea comunității prin artă.
Este o bucurie să fim parte activă din acest proiect și ne dorim ca vizionarea spectacolelor de către copiii cu dizabilități auditive să împlinească vise cât mai multe!