Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Teatrul Ion Creangă dă startul „Vocii Teatrului Licean Bucureștean”

10 mai 2024

Teatrul Ion Creangă se alătură, și anul acesta, festivalului „Vocea Teatrului Licean Bucureștean“, prin realizarea a două spectacole împreună cu elevi de liceu.

Dacă la ediția de anul trecut, în cadrul acestui proiect, au participat 17 licee din București, în colaborare cu 13 teatre, în 2024 numărul lor a crescut la 27, în parteneriat cu 15 instituții de spectacol. Iată o dovadă a faptului că actul performativ are ecouri semnificative în rândul adolescenților și, de asemenea, potențialul de a-i încuraja să-și cultive și să-și pună în practică înclinațiile artistice.

La ediția actuală, Teatrul Ion Creangă participă cu două spectacole, fiind, totodată, și teatrul care dă startul Festivalului. Primul spectacol se numește „Bani din cer“, este coordonat de actorii Daniel Tudorică și Eduard Petru Jighirgiu și pus în scenă împreună cu trupa de teatru Mozaic, formată din elevi ai Colegiului Național Grigore Moisil. „Bani din cer“ se vede pe scena Sălii Mari din Str. Piața Amzei nr. 13, luni, 13 mai, de la ora 17:00.

Al doilea spectacol, „Harap Alb“, are în distribuție elevi ai Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu, organizați în trupa de teatru Eteria. Îndrumători ai spectacolului sunt actrița Ioana Ginghină și actorul Voicu Hetel. „Harap Alb“ se vede tot pe scena Sălii Mari din Str. Piața Amzei nr. 13, în aceeași zi, dar de la ora 19:00.

Vârsta adolescenței, sau vârsta aflată la granița dintre copilărie și perioada adultă, este vremea în care apar micile (ori marile) revolte, când personalitatea simte nevoia, mai mult ca niciodată, să se manifeste. Sau, dimpotrivă, să se închidă într-un spațiu lăuntric, acolo unde are acces doar copilul aflat pe punctul de a deveni tânăr. În acest timp tranzitoriu, marcat de transformări fizice și provocări emoționale, explorarea stărilor contradictorii, prin intermediul teatrului, este un act pur eliberator.

Teatrul are multiple efecte benefice asupra adolescenților – de la înțelegerea propriilor trăiri și construirea ori stabilizarea încrederii în sine, până la o mai bună gestionare a situațiilor conflictuale și canalizarea energiei spre găsirea soluțiilor. Consolidarea gustului estetic face parte, și ea, dintre beneficiile majore, iar Teatrul Ion Creangă se bucură de rolul pe care îl are prin implicarea în acest tip de proiecte.

Ca orice festival, „Vocea teatrului licean bucureștean“ are și o latură competitivă, urmând ca joi, 30 mai, la Palatul Național al Copiilor, să aibă loc Gala de premiere. Juriul este compus din personalități marcante ale teatrului românesc și din domeniul educației. Le ținem pumnii tuturor participanților și le dorim inspirație și lipsă de trac trupelor Mozaic și Eteria!


Despre Vocea Teatrului Licean Bucureștean

Coordonat de Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București și Centrul de proiecte educaționale și sportive PROEDUS, „Vocea Teatrului Licean Bucureștean“ a avut un major impact pozitiv asupra participanților încă de la prima ediție. Prezenta ediție are loc între 13 și 29 mai și include 27 de reprezentații artistice puse în scenă de 27 de trupe din 27 de licee bucureștene, în parteneriat cu 15 instituții de spectacole. Repetițiile și pregătirea pentru eveniment au loc sub atenta îndrumare a coordonatorilor trupelor de liceeni și, în egală măsură, a teatrelor implicate. Festivalul își propune să reprezinte o platformă de lucru prin care fenomenul cultural de calitate să fie cunoscut și adoptat și de generațiile tinere. Prin participarea și implicarea în astfel de proiecte, se facilitează descoperirea unor noi forme de exprimare, creativitate, dezvoltare pozitivă a imaginației și ocuparea timpului liber într-un mod sănătos și creativ.

 

Alte știri și noutăți

20 noiembrie 2024

Concurs de neratat, în cadrul „MagicTIC”

Persoanele care achiziționează cel puțin un bilet pentru „Labirintul Magic”, între 20 și 27 noiembrie, intră în…

citește mai mult

14 noiembrie 2024

La Centrul Ion Manu din Otopeni, va răsuna „Glasul copilăriei”

„Glasul copilăriei” se va auzi din nou, în afara Bucureștiului, cu toată forța și…

citește mai mult

4 noiembrie 2024

O nouă premieră TIC: „Turtița năzdrăvană”

Teatrul Ion Creangă anunță un nou titlu în repertoriul spectacolelor din categoria TICBEBE. „Turtița năzdrăvană”…

citește mai mult

30 octombrie 2024

„Amintiri din copilărie”, selectat la Festivalul de Teatru Liviu Ciulei

„Amintiri din copilărie” continuă circuitul festivalier și merge la Pitești cu ocazia…

citește mai mult

înapoi
sus