Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pe scena TIC se trăiesc cele mai frumoase „Amintiri din copilărie“

27 februarie 2024

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

Ion Creangă nu este doar scriitorul care a inspirat numele Teatrului, ci a și motivat, deopotrivă, crearea unui eveniment care să-i celebreze opera așa cum se cuvine. „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ se desfășoară între 1 și 31 martie, la Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13) și la Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23), și are scopul de a sărbători, atât prin reprezentații teatrale, cât și prin ateliere creative, moștenirea pe care ne-a lăsat-o autorul „Ursului păcălit de vulpe“, al „Punguței cu doi bani“ sau al nemuritoarelor „Amintiri din copilărie“.

Deși au trecut aproape 150 de ani de la publicarea scrierilor autobiografice, felul în care au fost evocați dulcii ani ai vieții continuă să fie, și azi, o sursă de inspirație pentru regizori. Copilăria, cea mai frumoasă perioadă a existenței, în care joaca este unica grijă, iar inocența și predispoziția spre veselie singurele „capricii“, nu a fost nicicând mai savuros redată ca în „Amintiri“. Pofta de vorbă a personajelor, forța vizuală a întâmplărilor și umorul care reiese din toate acestea au în continuare același farmec.

Regizat și cu un scenariu imaginat de Dan Tudor, actuala dramatizare a „Amintirilor din copilărie“ are fantezie, umor, muzică. Adresată întregii familii, ea pune în scenă într-un mod creativ și unic un text care, deși clasic, deschide noi posibilități de abordare. Cum s-a raportat regizorul Dan Tudor la referințele originale și ce înseamnă, pentru el, acest proiect aflați din declarația de mai jos:

„Chiar dacă am regizat, până acum, peste o sută de spectacole, acest proiect înseamnă pentru mine ceva extrem de important. Mă consider un privilegiat să fiu atât de aproape de universul lui Ion Creangă, să-l reînțeleg cu ocazia asta, să mă pot reîntoarce în lumea primilor ani ai vieții, prin intermediul celui care a înțeles cel mai bine această perioadă a existenței, copilăria. Mi-am dorit să realizez spectacolul ca și când aș fi mers cu mine, mic, de mână, la teatru și, având reperele de azi, cel mic să îmi atragă atenția legat de ce înțelege și ce nu. Spectacolul are umor, are fantezie, are bucurie… Aceste elemente s-au regăsit în fiecare moment al creării lui – de la repetiții până la ultimul șnur. Se adresează nu doar copiilor, ci întregii familii.”

Când a început să scrie „Amintiri din copilărie“, Ion Creangă avea 43 de ani – vârsta la care, mai discret ori mai evident, nostalgia începe să-și facă loc în abordarea stilistică. În cazul scrierilor autobiografice, nostalgia este motivată de revizitarea, prin intermediul memoriei, a locurilor unde a crescut, de evocarea oamenilor cu care a interacționat. Această călătorie în trecut este însoțită de o serie de emoții, pentru că sunt activate zone specifice ale creierului. Rememorând primii ani ai vieții, se creează nu doar noi legături neuronale, cât și noi tipare. Spectacolul „Amintiri din copilărie“ sugerează, prin elementele neurografice subtil folosite în estetica decorului și a costumelor, nu doar ideea unei reîntoarceri în timp, ci și gândul construirii unei noi realități, dominată de optimism. Realizată de Alina Herescu, scenografia îmbină referințele tradiționale cu inserții inovatoare, și are, astfel, un efect unic asupra privitorului.

Coregrafia semnată de Florin Fieroiu, la rândul ei, fluidizează trecerea de la o scenă la alta și inspiră imaginea unui prezent continuu, un prezent în care jocul actoricesc se îmbină cu cântecul și dansul, o călătorie în trecut adusă în actualitate prin detalii care țin de retorica optimismului – bucurie, veselie, încredere. Muzica originală, creată de Dan Tudor, și orchestrația asigurată de Vlad Crețu fac din „Amintiri din copilărie“ o experiență teatrală complexă și inedită în același timp, o experiență care nu ar putea fi posibilă fără talentata echipă de actori din distribuție. Fie că e vorba de Nică, de Smaranda, de Mărioara sau de Irinuca, fiecare personaj beneficiază de o variantă de creație actoricească unică, memorabilă. Toate, împreună, vor da viață pe scena Teatrului Ion Creangă unor „Amintiri“ de neuitat.

Biletele pentru reprezentațiile din luna martie a „Amintirilor din copilărie“, de la Sala Mare (Piața Amzei nr. 13), au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.

 

Alte știri și noutăți

4 aprilie 2024

TIC participă la Bebe Fest OCC cu un atelier și un spectacol de neratat

Pe 12 aprilie se dă startul unui festival destinat deopotrivă copiilor și părinților.

citește mai mult

1 aprilie 2024

„Luna lui Ion Creangă“ s-a încheiat, dar poveștile TIC merg mai departe

„Luna lui Ion Creangă“ s-a încheiat. Poveștile, însă, nu s-au terminat.

citește mai mult

24 martie 2024

„Arta este pace“ – mesajul lui Jon Fosse, de Ziua Mondială a Teatrului

De Ziua Mondială a Teatrului, mesajul transmis comunității teatrale din…

citește mai mult

19 martie 2024

20 martie – Ziua când celebrăm Ziua mondială a Teatrului pentru copii și tineret

Azi, de ziua noastră, a Teatrului pentru copii, sărbătorim toate…

citește mai mult

înapoi
sus