Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

FITC #15 se întoarce în această toamnă la Teatrul Ion Creangă

7 septembrie 2023

În perioada 7 – 14 octombrie, Bucureștiul aparține copiilor! Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” se întoarce la Teatrul Ion Creangă cu cea de-a XV-a ediție. Peste 25 de reprezentații și 8 zile de festival îi așteaptă pe părinți, bunici și în special pe copiii cu vârsta între câteva luni și 12+ ani. Tema sub care toate reprezentațiile și activitățile din Festival se vor desfășura este Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” a fost inițiat în anul 2005 de Cornel Todea. Organizat de Teatrul Ion Creangă în fiecare an, în luna octombrie, rolul lui a fost, de la bun început, de a evidenția importanța artei performative și de a promova valorile morale, estetice și sociale. Festivalul încurajează și stimulează, în egală măsură, creativitatea celor mici și, totodată, construiește punți de comunicare cu arta teatrală din alte colțuri ale lumii.

În acest an reluăm cele 100, 1.000, 1.000.000 de povești cu o structură diferită. Dacă până acum, majoritatea edițiilor au fost structurate sub forma unei competiții, în ediția actuală am trecut de granița unui concurs și l-am organizat sub tema tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii. Realitatea noastră este înconjurată de tehnologie, de informații și de un cumul de imagini care ne descriu și care alcătuiesc esența societății în care trăim. Teatrul, o artă cu subiectul în provocările prezentului, nu poate rămâne impasibil, având în vedere că „sursele de inspirație” suferă mutații, prin urmare, scena va reflecta, la rândul ei, realitatea vieții.

Teatrul Ion Creangă contribuie deja la dezvoltarea segmentului new media prin producții în care sunt încorporate videoclipuri, personaje virtuale/avataruri și alte elemente multimedia. Regizorii colaborează strâns cu designeri video și scenografi cu scopul de a crea experiențe memorabile pentru public. Aceștia găsesc moduri inventive de a reinterpreta și de a da o nouă nuanță formelor tradiționale de artă.

La FITC #15 ne dorim să aducem în lumina reflectoarelor spectacole ale căror povești sunt dezvoltate prin noile tehnologii media – folosirea proiecțiilor 3D, realitate augmentată, măști de realitate virtuală pentru actori, camere stop motion, costume motion capture. Scopul este conturarea unei experiențe cât mai imersive în rândul publicului.

În acest sens, echipa artistică a Teatrului Ion Creangă a selectat din țară și de peste hotare 11 trupe și companii de teatru care să participe la cea de-a XV-a ediție a Festivalului. Primele trupe fac parte din proiectul european MAPPING – A map on the aesthetics of performing arts for early years – și sunt: Compania de dans Auraco (Finlanda, Helsinki), care va participa cu spectacolul ”The why mix remix”, și La Baracca – Testoni Ragazzi (Italia, Bologna), care va prezenta spectacolul ”Frames” / „Cadre. Amintiri în trei acte”. Din Spania au fost selectate 3 companii, după cum urmează: Teatrul LaBú (Breda), care va veni cu spectacolele ”Alma” și ”Fragile 2.0”; Roseland Musical (Barcelona), cu ”Geometry” / „Geometria”; Imaginart (Sabadell), cu două reprezentații, ”Little night” / „Micuța noapte” și ”A city of shadows” / „Orașul umbrelor”. Și, nu în ultimul rând, Belgia, prin Teatrul La Guimbarde, va încânta publicul cu minunatul „Canto”.

Din țară, vor fi prezente la FITC, Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), cu spectacolul ”Jurassic” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” (Galați), cu „Privește înăuntru” / ”Look within yourself”. Din București, Opera Comică pentru Copii participă cu ”Heidi”, Teatrul Țăndărică, cu „Regele moare” / ”Exit the King”, iar compania Acting Dream Theatre, cu musicalul „Cartea Junglei” / ”The Jungle Book”.

Teatrul Ion Creangă, la rândul lui, aduce pe scena Festivalului „Mica sirenă /The little mermaid”, „Ursul păcălit de vulpe” / ”The bear tricked by the fox”, „Povești cu fire” / ”Tales with threads” și „CUTInE”. Tot în cadrul FITC, Teatrul Ion Creangă va prezenta și cea mai recentă producție a sa — spectacolul „Aventurile lui Săgeată”/ ”Arrow`s Adventures” despre care urmează să vă povestim mai multe curând.

Din program nu vor lipsi nici workshopurile cu artiști și copii, dar nici atelierele de robotică, imprimare 3D sau VR. De asemenea, va avea loc și o expoziție realizată în cadrul proiectului MAPPING, cu ilustrații de peste tot din lume, despre „Micii spectatori” / „Children-Spectators”, așa cum au fost închipuiți de fiecare privitor în parte.

Cele două locații ale Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” vor fi Sala Mică a Teatrului Ion Creangă (Str. Biserica Amzei 21-23) și Sala Rapsodia (Str. Lipscani 53).

Programul complet urmează să fie anunțat în curând pe pagina oficială a Teatrului, www.teatrulioncreanga.ro, dar și pe toate canalele de social media. Rămâneți alături de noi pentru a spune milioane de povești împreună la FITC #15!

 

Alte știri și noutăți

21 iunie 2024

„De-a Micul Prinț” se vede la Forbes Kids Festival

Vara este vremea festivalurilor și a teatrului în aer liber. Un alt spectacol TIC…

citește mai mult

7 iunie 2024

Zile de vis la Străzi deschise: parada personajelor TIC aduce magia în stradă

Pe 15, 16 și 30 iunie, „Străzi deschise” se transformă în Străzi de poveste odată cu Parada TIC.

citește mai mult

4 iunie 2024

„Fata babei și fata moșului” merge la „Picnic în familie” în Parcul Mogoșoaia

Semne bune vara are: în luna iunie, evenimentele pentru copii se țin lanț!

citește mai mult

3 iunie 2024

Cum a fost la Sala Mare, de „1 IUNIE în Ținutul Distracției”

Cea mai frumoasă zi din an, Ziua Copilului, a fost marcată la Teatrul Ion Creangă printr-un eveniment de poveste.

citește mai mult

înapoi
sus