Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Expoziția „Ion Creangă – Povești. Desene de Ary Murnu”

Teatrul Ion Creangă continuă incursiunea în lumea artelor frumoase, printr-un nou eveniment TIC60. Expoziția „Ion Creangă – Povești. Desene de Ary Murnu” face parte din proiectul mai amplu, „TIC60 – 60 de ani de excelență în domeniul artei”, și are deschiderea oficială sâmbătă, 1 martie, de la ora 17:00, în Foaierele Sălii Mari din str. Piața Amzei nr. 13. Organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Expoziția aduce în atenția publicului din București o serie de ilustrații rare ale unor texte iconice scrise de Ion Creangă. Accesul este gratuit.

Inițiat în decembrie 2024, „TIC60 – 60 de ani de excelență în domeniul artei” își propune să celebreze, prin evenimente tematice, filmul, dansul, desenul/ grafica, teatrul, muzica și sculptura, pentru a încununa cele 6 decenii de existență a Teatrului Ion Creangă (4 mai 1965). Dacă lunile decembrie și ianuarie au fost rezervate filmului și dansului, luna martie pune în prim-plan desenul. Din dorința de a marca ziua celui mai iubit dintre povestitorii noștri, programul TIC va conține, tot în luna martie, mai multe reprezentații inspirate din opera scriitorului humuleștean, un spectacol-surpriză, dar și două ateliere extrem de captivante.

„Dănilă Prepeleac”, „Punguța cu doi bani”, „Soacra cu trei nurori” și alte titluri iconice ale autorului „Amintirilor” vor fi privite cu alți ochi grație imaginilor realizate de Ary Murnu (1881-1971). Pasionat de picturile lui Rembrandt, Rubens, Segantini și Goya, Aristomene Gheorghiades Murnu, cunoscut ca Ary Murnu, și-a dedicat întreaga viață picturii, caricaturilor, ilustrațiilor. La începutul secolului XX, numele lui devenise familiar publicului larg, datorită revistei „Furnica”, o publicație celebră la vremea respectivă, care se găsea atât în casele oamenilor de rând, cât și la Casa regală.

Faptul că o selecție din lucrările lui Ary Murnu vor fi expuse în Foaierele Sălii Mari este cu atât mai mult un motiv de bucurie și un prilej rar pentru vizitatori, indiferent de vârstă, de a descoperi o lume veche printr-o perspectivă nouă, a desenului. Imaginile sunt însoțite, de asemenea, de informații mai puțin știute despre poveștile incluse în Expoziție – când și unde au fost publicate pentru prima dată, regăsirea anumitor subiecte în folclorul universal, numărul de variante existente în spațiul românesc și alte detalii de interes.

Peste 10 reprezentații care au ca punct de plecare poveștile lui Ion Creangă fac parte din programul lunii martie. Lor li se adaugă „Fata babei și fata moșneagului”, o producție a Teatrului Municipal „Bacovia” (Bacău), invitat pe scena TIC cu ocazia acestui eveniment. Regizat de Aurelian Bălăiță, spectacolul, adresat copiilor peste 4 ani, este un mix ingenios între teatrul de animație și teatrul tradițional. La Sala Mare, se joacă miercuri, 19 martie, de la ora 18:00, și joi, 20 martie, de la 10:00, zile care marchează, în același timp, și finalul Expoziției „Ion Creangă – Povești. Desene de Ary Murnu”.

Două ateliere de teatru și bricolaj, „Ursul păcălit de… umbre” și „Trei iezi și… umbra lor”, destinate copiilor între 3 și 6 ani, completează atmosfera veselă și creativă a începutului de primăvară. Îndrumați de Valeria Cristia și Alexandra Pribeagu, actrițe experimentate în lucrul cu cei mici, participanții la aceste activități vor bifa mai multe roluri – desenatori, povestitori, specialiști în decupaj și în mânuirea personajelor create de ei. Își vor exersa o serie de abilități și vor învăța, mai ales, să construiască, la propriu, un spectacol de umbre. Alături de Expoziția „Ion Creangă – Povești. Desene de Ary Murnu” și reprezentațiile tematice din repertoriu, atelierele sunt un dar implicit adus moștenirii literare lăsate de scriitorul humuleștean și, totodată, o oportunitate de a explora universul teatrului în cele mai variate moduri.

Proiectul aniversar „TIC60 – 60 de ani de excelență în domeniul artei” continuă, în perioada următoare, cu alte capitole la fel de atrăgătoare. Pe pagina oficială a Teatrului, teatrulioncreanga.ro, găsiți programul complet al lunii martie, dar și noutățile TIC60.

Biletele pentru spectacolele și atelierele lunii martie sunt disponibile online pe site-urile Entertix și Myticket, dar și la Casa de bilete a Teatrului (Str. Piața Amzei 13) – nr. tel. 0767 934 374.


▶ PROGRAM EXPOZIȚIE
Sala Mare – Foaiere (Str. Piața Amzei, nr. 13)

Sâmbătă, 1 martie: 10:00 – 19:00
Duminică, 2 martie: 10:00 – 19:00
Joi, 6 martie: 17:00 – 19:00
Vineri, 7 martie: 15:00 – 19:00
Sâmbătă, 8 martie: 10:00 – 19:00
Duminică, 9 martie: 10:00 – 19:00
Joi, 13 martie: 17:00 – 19:00
Vineri, 14 martie: 17:00 – 19:00
Sâmbătă, 15 martie: 10:00 – 19:00
Duminică, 16 martie: 10:00 – 19:00
Miercuri, 19 martie: 17:00 – 19:00
Joi, 20 martie: 17:00 – 19:00

Informații utile

Ilustrațiile la poveştile şi povestirile lui Ion Creangă, realizate de Ary Murnu, fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române laşi. Cele nouă printuri supradimensionate fac trimitere la povestile „Fata babei si fata moşneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Danilă Prepeleac”, „Soacra cu trei nurori”, „Povestea unui om leneș”, „Punguța cu doi bani” şi „Prostia omenească”.

Toate ilustrațiile expuse au fost publicate în perioada 1875-1878 în revista „Convorbiri literare”, revistă apărută la 1 martie 1867, la Iaşi.

De origine aromână, Aristomene Gheorghiades Murnu, cunoscut mai ales sub numele de Ary Murnu (1881-1971) s-a remarcat ca un foarte bun pictor, ilustrator de reviste şi volume, machetator de bancnote şi grafician, înclinaţia pentru artă si frumos fiind o trăsătură caracteristică a familiei. A fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu și fratele mai mic al lui George Murnu, scriitor, istoric, membru al Academiei Române, traducător al epopeilor Iliada şi Odiseea. Născut în 1881, la Xanthi, a urmat studiile gimnaziale şi liceale la Budapesta şi pe cele superioare la Academia de Arte Frumoase din München, apoi la Şcoala de Belle Arte din laşi şi Bucureşti, unde s-a stabilit.


înapoi
sus