„Visul unei nopți de vară“ pe scena Teatrului Ion Creangă
11 ianuarie 2024
Lumea imaginată de William Shakespeare este readusă în atenția micilor spectatori printr-un nou titlu care se adaugă repertoriului TIC. „Visul unei nopți de vară“, una dintre cele mai montate comedii ale cunoscutului dramaturg, este o adaptare liberă regizată de Traian Șoimu și are avanpremiera pe 13 ianuarie, de la ora 11.00, iar premiera pe 13 ianuarie, de la ora 18.00. Ambele reprezentații au loc la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13.
Este pentru a treia oară când Teatrul Ion Creangă aduce pe scenă un spectacol inspirat de piesele lui William Shakespeare – în octombrie 2016, Peter Kerek a regizat „A 12-a noapte“, o abordare curajoasă a clasicului text, iar în 1994, Cornel Todea a montat „Furtuna“, plecând de la ideea lumii ca spațiu oniric, în care fantasticul devine un teren liber de desfășurare al personajelor.
După cum chiar titlul sugerează, fantasticul are un rol esențial și în „Visul unei nopți de vară“, iar felul în care conviețuiește cu realul nu poate duce decât la o poveste dinamică și plină de neprevăzut. Iată, pe scurt, despre ce este vorba: Cetatea Atenei este în sărbătoare – Tezeu, ducele orașului, se pregătește de nuntă. Dar un eveniment le perturbă pregătirile: Hermia, fiica nobilului Egeu, îl iubește pe Lysander, opunându-se astfel dorinței tatălui de a-și uni destinul cu alt tânăr, Demetrius. Singurul mod de a rămâne cu alesul inimii este să fugă împreună, la „șapte leghe de oraș“. În drumul lor, ajung într-o pădure, tărâm al personajelor de basm și-al întâmplărilor întoarse pe dos. Vor ieși oare la lumină? Și dacă da, cu ce preț? Și cine orchestrează toate aceste răsturnări de situații?
Spectacolul este mai mult decât despre peripețiile a doi tineri pe care dragostea curată, în loc să îi țină aproape de casă, îi trimite spre meleaguri îndepărtate. Este despre tărâmuri magice și personaje vrăjite, întâmplări întortocheate și, nu în ultimul rând, despre putere, așa cum însuși regizorul Traian Șoimu declară:
Ce m-a interesat pe mine, direct, a fost povestea despre putere. Bineînțeles, puterea poate să capete zeci, poate mii de variante, dar ce am avut eu în vedere a fost această ierarhizare a ei – Titania și Oberon în raport cu muritorii, după care Tezeu și Hipolita tot în rândul muritorilor, apoi meșterii artiști prin puterea actorului asupra personajului pe care îl joacă, în povestea lui Pyramus și Thisbe.
Cu o distribuție impresionantă, formată din actori ai Teatrului Ion Creangă, dar și actori colaboratori, costume spectaculoase și un decor expresiv prin simplitatea lui, „Visul unei nopți de vară“ este atât de frumos încât va părea… un vis. Dansul, muzica și umorul îi vor cuceri pe micii spectatori și vor demonstra, o dată în plus, că teatrul clasic se poate adresa și copiilor, atât timp cât este adaptat într-un mod creativ și, în același timp, echilibrat. Îi așteptăm cu nerăbdare să facă parte din această reverie la care să se întoarcă mai târziu, iar și iar, cu zâmbetul pe buze.
Biletele pentru următoarea reprezentație a „Visului unei nopți de vară“, de pe 21 ianuarie, ora 11.00, de la Sala Mare (Piața Amzei nr. 13), au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.