Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Luna lui Ion Creangă” a încălecat pe-o șa și v-a spus povestea așa 🪶

31 martie 2023

Cuvintele precum „A fost odată ca-n povești…” ori „A fost, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti” sunt cunoscute de către orice copil, încă de la cea mai mică vârstă. Poveștile ne învăluie încă de dinainte să ne naștem, iar personajele de toate felurile ne sunt alături încă de la primele cuvinte. Iar noi, ca Teatru, luăm ceea ce este mai bun din acestea și le punem în scenă pentru ca educația celor mici să fie completă. 

În acest sens, în luna martie am sărbătorit împreună un mare scriitor român – Ion Creangă. Nu există generație să nu-l fi citit ori învățat la școală. Am aniversat împlinirea a 186 de ani de la nașterea acestuia așa cum am știut noi mai bine și mai frumos. Am deschis cărțile sale cu povești, iar purtați de imaginație am dat naștere unor ateliere de teatru unice. Am împărțit povestea noastră în două capitole: „Prin basmele lui Creangă” și „Prin amintirile lui Creangă”. În primul capitol ne-am jucat în poveștile scrise de Ion Creangă, precum „Punguța cu doi bani”, „Fata babei și fata moșului”, „Harap Alb” și „Povestea porcului”. Copiii au devenit rând pe rând personaje, au spus și jucat povestea cu ajutorul actorilor noștri. În al doilea capitol, am călătorit împreună prin amintirile lui Nică – „La cireșe”, „La scăldat”, „De-a școala” și „Pupăza din tei”. Cât de haios a fost!

Activitățile incluse în această lună nu s-au rezumat doar la atât, ci, am aplaudat și spectacolele de teatru realizate după poveștile lui Creangă – Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșului, Prostia omenească și Ursul păcălit de vulpe. Hoinăritul prin povești s-a încheiat cu premiera spectacolului „Creanga prin povești”, pe 25 martie. Spectacolul-colaj a reunit toate momentele importante din spectacolele după Creangă și i-a bucurat pe copiii și părinții de toate vârstele. 

„Luna lui Ion Creangă” a fost pictată de ilustratoarea Raluca Burcă, care a dat și mai multă culoare și candoare poveștilor scrise de Ion Creangă. Împreună cu ea am realizat expoziția în aer liber de la Sala Mică cu amintiri din spectacolele Teatrului. Ne-am amintit astfel de poveștile și spectacolele „Dănilă Prepeleac” (regia Boris Petroff), „Un lup, o capră și trei iezi” (regia Cornel Todea), „Harap Alb” (regia Cornel Todea), „Amintiri din copilărie” (regia Peter Kerek) sau „O poveste a porcului” (regia Mircea Cornișteanu).

O altă activitate din cadrul evenimentului a fost una dedicată părinților. I-am invitat în cadrul atelierelor din eveniment să se gândească la o amintire din copilărie pe care să o scrie pe o foaie și să o lipsească pe „Peretele amintirilor din copilărie” din foaierul Sălii Mici. Mulți au povestit despre amintirea din vacanța de la bunici, ori de mirosul de demult al mâncării făcute în casă, de dulciuri ori alte și alte peripeții din copilărie asemănătoare lui Nică. Nici actorii Teatrului nu s-au ferit să povestească o frântură din copilăria lor, intrând în acest joc al amintirilor. 

Îmi amintesc cu drag, prima dată când am văzut delfini și vreau să-i văd măcar o dată pe an.

Îmi voi aminti mereu mirosul mărului copt pe colțul sobei.

Mi-am petrecut vacanța de vară la bunici, la țară. Îmi amintesc și eu o escapadă La scăldat la miezul nopții.

Toate amintirile mele din copilărie sunt prețioase și de neuitat. Am copilărit la bunici, într-un sătuc, toată ziua în aer liber, în curte, pe ulițe, la vale. Am experimentat tot ce se putea din viața de la țară: mers cu vaca, făcut brânză / iaurt, unt de casă, făcut pâine pe vatră cu bunica, mers la cules de porumb etc. Toate amintirile de acolo sunt de neprețuit și imposibil de ales una singură.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au împărtășit câte o amintire din copilăria lor! Poate, într-o bună zi, acestea se vor transforma și ele într-o poveste. 

Le mulțumim pentru sprijinul acordat partenerilor noștri media, care ne-au fost alături și de această dată și au spus povestea în lumea toată. 

Noi vom încheia doar un capitol din povestea Teatrului Ion Creangă, unul foarte drag, pe care-l vom ține minte cu drag o viață întreagă. Pentru restul capitolelor vă așteptăm la Teatru în fiecare lună cu spectacole de teatru așa cum nu veți mai întâlni niciunde. 

 

Alte știri și noutăți

21 iunie 2024

„De-a Micul Prinț” se vede la Forbes Kids Festival

Vara este vremea festivalurilor și a teatrului în aer liber. Un alt spectacol TIC…

citește mai mult

7 iunie 2024

Zile de vis la Străzi deschise: parada personajelor TIC aduce magia în stradă

Pe 15, 16 și 30 iunie, „Străzi deschise” se transformă în Străzi de poveste odată cu Parada TIC.

citește mai mult

4 iunie 2024

„Fata babei și fata moșului” merge la „Picnic în familie” în Parcul Mogoșoaia

Semne bune vara are: în luna iunie, evenimentele pentru copii se țin lanț!

citește mai mult

3 iunie 2024

Cum a fost la Sala Mare, de „1 IUNIE în Ținutul Distracției”

Cea mai frumoasă zi din an, Ziua Copilului, a fost marcată la Teatrul Ion Creangă printr-un eveniment de poveste.

citește mai mult

înapoi
sus