Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Arta este pace“ – mesajul lui Jon Fosse, de Ziua Mondială a Teatrului

24 martie 2024

De Ziua Mondială a Teatrului, mesajul transmis comunității teatrale din întreaga lume subliniază rolul major al păcii și, prin ea, al artei spectacolului atât în viața unui individ, cât și a unui popor.

Inițiată în 1961, la propunerea Institutului internațional de teatru (ITI), și sărbătorită pentru prima dată în 1962, ziua de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, este un prilej de a celebra artele spectacolului prin manifestări și activități tematice, dar și o ocazie de a reflecta asupra teatrului și a rolului său în existența noastră ca oameni, grup, comunitate, națiune.

Prin urmare, cu ocazia acestui eveniment, este desemnată o personalitate din domeniul cultural, pentru a comunica un mesaj care va ajunge la un număr cât mai mare de persoane, din cât mai multe țări. Mesajul este tradus în aproximativ 20 de limbi și transmis prin cele mai diverse căi de comunicare – social media, ziare, radio, TV sau citit în fața spectatorilor, înainte de începerea unui spectacol.

Personalitatea care a pregătit anul acesta mesajul internațional cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului este Jon Fosse, scriitor și dramaturg norvegian, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023. Gândurile și cuvintele sale sunt contextualizate la tensiunile care macină lumea în prezent și au ca esență frumoasa și plina de speranță idee că „Arta este pace“.

Iată, mai jos, un rezumat al cuvintelor sale. Pe site-ul Uniter (Uniunea teatrală din România), găsiți varianta completă, în traducerea lui Alice Georgescu.

Suntem unici și totuși asemănători, ne diferențiem fiecare prin ceva aparte și, cu toate astea, suntem la fel. Unul dintre darurile de preț ale artei, ale artei bune – precizează Jon Fosse – constă în faptul că „reușește, în felul ei minunat, să combine unicitatea absolută cu universalul“. Farmecul ei suprem stă și în maniera în care arta bună unește aceste unicități, aceste moduri originale de a fi ale individului, ale unui grup sau popor – completează el.

Jon Fosse își continuă mesajul subliniind felul în care războiul distruge unicitatea, particularitatea, acel ceva unic din fiecare – om, comunitate, națiune. Și, distrugându-le, elimină șansa ca ele să devină universale, să lege oamenii, visele, speranțele. „Războiul și arta sunt opuse, pur și simplu, la fel cum sunt opuse războiul și pacea. Arta este pace” – încheie scriitorul.


Născut în 1959, Jon Fosse este un cunoscut scriitor norvegian, dramaturg și autor de romane, culegeri de versuri, eseuri, cărți pentru copii, dar și traduceri. Motivația pentru care a obținut Premiul Nobel pentru Literatură este modul inovator prin care opera lui dă glas inexprimabilului.

Textele lui dramatice se află la granița dintre poezie și proza lirică, fapt care îl apropie de figura care a marcat secolul al XIX-lea, Henrik Ibsen. Ca dramaturg, și-a câștigat notorietatea prin „Nokonkjemtil å komme“ (1996; „Someone Is Going to Come“ 2000), notabilă prin reducerea radicală a limbajului şi prin evidențierea emoţiilor omeneşti. Dramaturgia lui sondează nesiguranța și vulnerabilitatea, lipsite însă de o perspectivă de dispreț nihilist. Curajul lui Fosse de a scormoni în adâncul anxietăţilor provocate de viața cotidiană a dus la recunoașterea sa pe scară largă.

 

Alte știri și noutăți

21 iunie 2024

„De-a Micul Prinț” se vede la Forbes Kids Festival

Vara este vremea festivalurilor și a teatrului în aer liber. Un alt spectacol TIC…

citește mai mult

7 iunie 2024

Zile de vis la Străzi deschise: parada personajelor TIC aduce magia în stradă

Pe 15, 16 și 30 iunie, „Străzi deschise” se transformă în Străzi de poveste odată cu Parada TIC.

citește mai mult

4 iunie 2024

„Fata babei și fata moșului” merge la „Picnic în familie” în Parcul Mogoșoaia

Semne bune vara are: în luna iunie, evenimentele pentru copii se țin lanț!

citește mai mult

3 iunie 2024

Cum a fost la Sala Mare, de „1 IUNIE în Ținutul Distracției”

Cea mai frumoasă zi din an, Ziua Copilului, a fost marcată la Teatrul Ion Creangă printr-un eveniment de poveste.

citește mai mult

înapoi
sus