Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

20 martie – Ziua când celebrăm Ziua mondială a Teatrului pentru copii și tineret

19 martie 2024

20 martie strălucește, de 23 de ani, într-un mod aparte: în această zi sărbătorim Ziua mondială a Teatrului pentru copii și tineret!

Azi, de ziua noastră, a Teatrului pentru copii, sărbătorim toate poveștile care au scris istorie, toate spectacolele de teatru în care inimile celor mari au bătut la fel ca inimile celor mici – mai repede, mai intens – toate călătoriile printre emoții. Emoții bune, emoții racordate la realitatea întâmplărilor și a mesajelor transmise prin intermediul spectacolelor de teatru, emoții care deschid calea spre găsirea unor soluții.

Din anul 2001, această zi se celebrează în data de 20 martie, fiind un eveniment inițiat de Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ. Teatrul Ion Creangă preia mesajul oferit în fiecare an de președintele ASSITEJ pentru această zi și-l transmite mai departe.

În 2024, mesajul comunicat de Sue Giles, președinte al ASSITEJ Internațional, a subliniat rolul adultului în educația estetică a publicului tânăr, efectul actului artistic asupra spectatorilor, felul concret în care îi formează și, nu în ultimul rând, a contextualizat mesajul la tensiunile lumii actuale, sugerând în ce mod teatrul ar putea reprezenta o soluție.

Rolul adultului în familiarizarea copiilor cu lumea teatrului este extrem de important – pe de o parte, e vorba de adultul părinte, cel care le permite accesul la cultură, îi duce în sala de spectacol și, de pe altă parte, de adultul artist, cel care pune în scenă povești adaptat și potrivit categoriei de vârstă căreia li se adresează.

Teatrul și, implicit, spectacolul au o forță uriașă asupra formării publicului – oferă posibilitatea de a explora idei, dezvoltă imaginația, stabilesc conexiuni între oameni, transformă individual și colectiv, stimulează simțurile, încurajează curiozitatea. Fie că au loc în sala propriu-zisă de spectacole, în școli, în timpul festivalurilor sau al evenimentelor urbane, reprezentațiile teatrale au puterea magică de a schimba lumea.

Pe măsură ce se apropia Ziua Mondială a Teatrului, am fost din ce în ce mai profund conștienți și de modul în care se vede activitatea noastră în raport cu tinerii și familiile victime ale războiului, terorii, conflictelor politice sau violenței domestice, sărăciei, discriminării. Am fost întrebați cum se mai poate vorbi de un viitor al teatrului în acest caz, ce mai contează pe lângă tragediile și nedreptatea care ne înconjoară. Cred că, montând spectacole pentru copii și tineri, ne angajăm continuu într-un act de speranță. Forma noastră de artă aduce o interpretare și este în legătură directă cu teme și situații cu care se confruntă copiii în viața lor de zi cu zi, le vorbește cu o voce care îi poate asculta și înțelege. Propriile lor gânduri sunt ajutate să fie înțelese datorită modurilor sigure pe care le oferim prin adevărurile prezentate și prin posibilități, imaginând un viitor ori o cale prin care tinerii au acces la alternative. Actul de creație este plin de speranță – a declarat Sue Giles.

Sue Giles mai subliniază, în încheiere, că este esențial ca atât artiștii, cât și adulții în general – cei care facilitează accesul la cultură al copiilor – să pună întrebări, pentru că nu s-ar putea înțelege pe ei înșiși dacă nu ar observa, nu ar valida deschiderea spre joc a celor mici, dorința lor de a se distra și de a explora tărâmurile fanteziei. „Poate că acum trebuie să realizăm că nu depinde totul de noi și că, alături de copii și tineri, am putea recunoaște și obține puterea pe care ne-o dă imaginația, dar și simțul înnăscut, instinctiv, al posibilitălor pe care le văd ei“ – concluzionează ea.

 

Alte știri și noutăți

26 martie 2025

Mesajul transmis de Ziua Mondială a Teatrului vine de pe tărâmuri elene

Inițiată în 1961, de Institutul Internațional de Teatru ITI, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată anual pe 27 martie…

citește mai mult

20 martie 2025

„Amintiri din copilărie” cucerește Europa. Ajunge în Bruxelles și Köln

„Amintiri din copilărie”, în regia lui Dan Tudor, se joacă pentru prima dată în afara țării.

citește mai mult

20 martie 2025

TIC susține accesibilizarea spectacolelor pentru copiii surzi

Teatrul Ion Creangă a încheiat un parteneriat cu Fundația Coda „Farmecul tăcerii”.

citește mai mult

18 martie 2025

„Ursul păcălit de vulpe” duce magia teatrului pentru copii la Otopeni

Atunci când un spectacol de teatru ajunge la cât mai mulți copii, odată cu povestea lui…

citește mai mult

înapoi
sus